Anasayfa Etkinlikler Sempozyumlar 8.Herget Geleneksel Nöralterapi Sempozyumu
Sıkça Sorulan Sorular

İğneler acıtıyor mu?
Hayır. Birçok kişi iğne sözünden çok irkilir ancak genellikle hastalar tedaviden sonra onca endişeye rağmen iğneleri çok az hissettikleri için şaşırırlar. Akupunktur iğneleri çok incedir ve iyi bir teknikle uygulandığında ağrı hissedilmez.

Yan etkisi var mı?
Hayır. Çünki dışarıdan herhangi bir ilaç veya madde verilmez. Sadece vücudun kendi hormon ve enzimleri yoluyla ve sinirsel iletişim yoluyla etki gösterir. Bazıları vücudun bu şekilde uyarılmasının da yanetki oluşturabileceğini söylemektedir. Ancak bilinen ve yayınlanan, tıbbi literatüre geçen bir vak’a yoktur.

İğneler neden yapılıyor?
Günümüzde yaygın olarak çelik iğneler kullanılmasına rağmen altın ve gümüş iğneler de kullanılır. Her hasta için yeni steril iğneler açılır ve o iğneler hastaya ait olur, her seans için tek kullanımlık iğneler de vardır.

Akupunktur tedavisi hangi sıklıkla yapılır?
Her bir tedaviye seans denir. Bir seans 15-30 dakika arasındadır. 10-15 seans’lık tedavilerin toplamına ise kür denir. Seanslar hastanın ve hastalığın durumuna göre hergün veya haftada 2-3 kez veya haftada 1 kez olarak uygulanır.

Akupunktur tedavisine başlarken neler yapılır?
Önce doktor ile şikayetleriniz hakkında detaylı bir konuşma yapılacak ve muayene olacaksınız. Ancak farklı olarak “Çin Tıbbı”nın gereği  olan muayenelerde yapılacak. Bunlar kulak deteksiyonu, nabız teşhisi ve dil teşhisi’dir. Muayeneden sonra eğer gerekiyorsa tetkikler istenilecek ve teşhis konulduktan sonra tedavi planlanacaktır.

Akupunktur herkese iyi gelir mi?
Akupunktur herkese uygulanabilir ve doğru endikasyon konulursa da herkese iyi gelir. Ancak genelleme yapmak gerekirse %10-20 kadar insana etkili olmayabilir. Buna 5-8 seans’lık bir tedaviden sonra karar verilebilir ve tedavi sonlandırılır.

Etkisi psikolojik mi? Yani daha teknik bir deyimle placebo’dan mı ibaret?
Hayır. Akupunktur’un etkileri laboratuar ortamında kanıtlanmıştır. Akupunktur noktası uyarıldığında o bölgede ve o bölgeden kalkan impulslar (uyarılar) ile sinirler boyunca uzak bölgelerde biokimyasal ve biyofiziksel değişiklikler olmaktadır. Placebo etki, hastaya ilaç yerine içinde etken madde olmayan ilaç görünümlü maddeler verilmesine rağmen hastanın iyileştiğini hissetmesi halidir. Aynı şey akupunktur’da iğnelerin bilinen noktalara değil de gelişigüzel noktalara batırılması ile yapılmaktadır. İlaçların placebo etkisi %30 dolayındadır. Bu oran akupunkturda da aynıdır. Placebo etki hastanın tedavi edildiğine inanması ile ilgilidir ve tedavi süresi uzadıkça hastanın şikayetleri tekrar geri döner. Normal bir akupunktur tedavisinde ise süre uzadıkça, seanslar ilerledikçe hasta kendini iyi hisseder. Ayrıca küçük çocuklara ve veterinerler tarafından hayvanlara uygulanan akupunktur tedavisinde psikolojik etkiden sözedilemez ve alınan sonuçlar tatmin edicidir.

“Vücut Akupunktur”u nedir?
Klasik Çin Akupunkturu’nda vücut üzerindeki 12 enerji kanalı üzerinde 365 adet nokta vardır. Hastanın tedavisi hastalığının durumuna göre uygun noktaların seçilmesi ve iğnelenmesi ile yapılır.

Çocuklara akupunktur yapılır mı?
Evet. Fakat çocuklara iğne kullanılmayacağı için Laser ile akupunktur yapılır. Yani laser ışınları ile noktasal tedavi uygulanır. Yaşı biraz daha büyük çocuklarda eğer iğne tedavisini tolere edebiliyorsa iğne’de kullanılabilir. Çocuklar dışında kanama bozukluğu olan ve iğne batırılması sakıncalı olan hastalarda da laser ile tedavi yapılabilir.

Akupunktur ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?
Ülkemizde çoğunlukla “zayıflama” için yapıldığı bilinmesine rağmen bütün dünya’da daha çok hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Akupunktur tedavisini üç başlık altında toplayabiliriz ;

Ağrı tedavisi
Alışkanlık tedavisi (Obezite, sigara, alkol…) 
Hastalıklar (Dünya sağlık örgütünün yayınladığı listeye bakınız) 
Bu kadar çok kilo verip zayıfladıktan sonra vücudumda sarkmalar olur mu ve ne yapabilirim?
Çok fazla kilo verseniz bile akupunktur ile zayıfladıysanız vücudunuzda önemli bir gevşeme olmaz. Çünkü akupunktur kas dokusu kaybını önleyerek yağ dokusunun yakılmasını arttırır. Ayrıca bilinçli ve tıbbi kurallara uygun bir diyet yapmakta bu yönden çok önemlidir. Fakat yaşa ve bünyeye bağlı olarak ve fazla kilo olmamasına rağmen yinede sarkmalar ve gevşemeler varsa o zaman merkezimizde bulunan pasif jimnastik aleti (CORPUS LİNE) ile bu gevşekliklerin toparlanması ve konturlarda incelme sağlanabilir.

Diyet yaparken spor yapmak şart mıdır?
Tabii ki spor yapmak çok faydalıdır. Ama kalori harcamak ve yağların yakılmasını sağlamak için en azından 45 dak. – 1 saat arası egzersiz yapmalısınız. Daha kısa süreli egzerszler ancak kaslarınızın yorulmasına sebep olur. Sporu diyet yaparken yaparsanız metobolizmayı hızlandırırsınız daha hızlı kilo verirsiniz ve kas kütlenizide arttırarak biçimli bir vücut elde edersiniz. Ancak unutulmaması gereken birşey var. İdeal kilonuza ulaştıktan sonra sporu bırakırsanız ve vücudunuzu yeni kilosuna alıştırmadan eskisi gibi düzensiz ve fazla miktarlarda beslenirseniz önceki kilonuza dönmeniz pek zor olmayacaktır. Bu nedenlerle tavsiye edilen, sporun ömür boyu düzenli olarak haftada en azından 2 kez ve 1 saat süreyle ve vücudu fazla zorlamadan yapılmasıdır.

Kas dokusu kaybının tehlikeli olduğumu duydum. Zayıflarken kaybettiğim kiloların yağ dokusundan mı gittiğini nasıl bilebilirsiniz?
Tedavinize başlayacağımız ilk gün özel bir tartı ile vücut analizi yapılacak yani vücudunuzun yağ, kas ve su oranları ölçülecek. Sonra zayıfladıkça bu veriler tekrar tekrar kontrol edilecek ve sonuç olarak yağ dokunuzun eridiğini somut olarak görebileceksiniz.

 

Bizi Arayın

0212 283 61 81

0530 177 29 39

RANDEVU TAKVİMİ

Demet Erdoğan - DoktorTakvimi.com

Sıkça Sorulan Sorular

sıkça sorulan sorular Sıkça Sorulan Sorular


Akupunktur Tedavi Merkezi